Magie ze světa nezmizela, to jen vy lidé se tváříte, že tu není...

Recept na Lembas

3. září 2012 v 11:37 | Morell |  Kreativita
Jelikož mám elfy moc ráda, dovolím si zde uvést recept na Lembas, elfský cestovní chléb. Elfovi stačí jedna oplatka na několik dní, člověku asi na o něco kratší dobu. Ale zvláště teď, když začíná škola, by se pár opravdových lembasů může hodit. Kéž by někdo takový uměl, zde uvádím recepty, které běžně kolují a jeden ze stráek fanoušků Aragorna.



RECEPT I.
Ingredience:
3 lžíce másla
1 vajíčko (budeme potřebovat zvlášť žloutek a zvlášť bílek)
8 lžic cukru
1 sáček vanilkového cukru (není nutný)
12 lžic mouky
1 lžička skořice
Postup:
Smícháme opatrně všechny jmenované přísady (kromě bílku, ten použijeme až později) v míse, a dokonale prohněteme až získáme hutné těsto. (Podle potřeby postupně přidáváme mouku nebo máslo)
Nyní dejte těsto do lednice asi tak na jednu hodinu uležet. (To je stejný postup jako u vánočního pečiva.)
Zatímco těsto odpočívá v chladu, připravíme si vál, nůž, popř. váleček na těsto. Těsto vyválíme do válce a nařežeme na kolečka asi 1 cm silná. (Jestli chcete mít opravdové velké "lembasy" stačí těsto vyválet na válu asi tak na stejnou tloušťku jako těsto na pizzu.)
Takto připravené lembasy ještě potřeme bílkem. Pečeme uprostřed trouby o teplotě zhruba 175 °C. asi 20 minut dokud lembas nedostane zlatavou až světle hnědou barvu. Čím tmavší bude, tím víc hořkou chuť bude mít.

RECEPT II. - od tvůrců Pána prstenů
Ingredience:
50g tuku
1 vejce
1 sáček vanilkového cukru
150g hladké mouky
1 lžička skořice a trochu silné kávy
Postup:
Smíchejte všechny přísady, ale dejte si stranou část rozšlehaného vejce. Vypracujte těsto (podle potřeby přidejte tuk či mouku), těsto vytvarujte do koule a dejte asi tak na hodinu do ledničky.Pak z něj vytvarujte váleček a nakrájejte jej na válečky asi centimetr silné. Potřete těsto zbytkem vejce (můžete jej ozdobit rozinkami ,chcete li).
Pečte v troubě předehřáté na 175 stupňů Celsia, a 10-20 minut péci, dokud nezíská světle hnědou barvu.
Nenechávejte jej ztmavnout, chutnal by hořce. Po upečení necháme vychladnout a poté můžeme konzumovat.


Hraničářský lembasbread aneb Aragornova svačinka(r)
Zdroj: Gilraenina dúnadanská kuchařka
Datum: Jednou, když jsem v Roklince šmejdila v kuchyni
Autor: neznámé dúnadanské ženy
Zajistila: Viggi
Hraničářský lembas je všeobecně praktický, chutný, sytý, energeticky výživný a trvanlivý pokrm, vhodný nejen na cesty. Jeho největší výhodou je však především jednoduchost a rychlost přípravy - tato vlastnost ho odlišuje od lembasu elfského, což lidé na rozdíl od elfů dokážou ocenit, protože na to nemají věčnost... Další výhodou, pro kterou je zvláště u hraničářů oblíbený, je to, že je lehký, nedrobí se a vydrží i dlouhodobé natřásání v batohu, aniž by ztratil na kvalitě.
Ingredience: (cca 10 koláčků velikosti dlaně)
• 1 slepičí vejce
• 1 hrnku cukru
• 1 lžíce medu
• 1 lžičky jedlé sody
• 1 hrnek hladké mouky
• 1 lžičky skořice
• 1 rozdrcený hřebíček
• 1 lžíce yerba maté
• špetka majoránky
• špetka dobromysli (oregana)
• špetka mateřídoušky
• cokoliv dalšího, co dům, zahrádka nebo bába kořenářka dá...případně některé koření je možno vynechat či nahradit, např. voňavým čajem, bylinkami, athelasem apod.
Postup:
• (Pozn. Viggi: Jediné kouzlo, které dúnadanské ženy při přípravě lembasu používali, byl zpěv. Napomáhá dobré náladě, správné konzistenci těsta a podporuje chuť na konečný výtvor našeho snažení. Protože staré písně jsou již dávno zapomenuty, my si jednoduše pustíme soundtrack z Pána prstenů, nezáleží na tom, kterou část, hlavně dost nahlas.)
• Seženeme si jednotlivé přísady, vhodný kotlík, vařečku, malou a velkou lžíci, plech a papír na pečení, funkční pec, či troubu.
• V kotlíku utřeme vajíčko s cukrem, přidáme sodu, med a pořádně zamícháme. Pak rozemneme a rozdrtíme jednotlivé koření, aby co nejvíc vonělo, přisypeme a zamícháme.
• Přisypeme mouku a mícháme, dokud těsto nevytvoří hutnou tažnou lepkavou, ale netekoucí hmotu. Když se to povede,
• vyrábíme kuličky velikosti vlašského ořechu, které rozmáčkneme na placku, dáme na plech (nejlépe na papír na pečení) a pečeme asi 15 - 20 minut v troubě rozehřáté přibližně na 170 stupňů.
• Až začnou koláčky zlátnout, jsou hotové.
Poznámka:
Pokud se vám bude zdát, že váš výtvor je natolik tvrdý, že by si s ním neporadil ani Andúril, nezoufejte, povětrnostní podmínky dokážou udolat i nejotužilejšího hraničáře a možná časem i ten nejodolnější lembas. Však on bude ještě rád, že ho má s sebou...i kdyby si s ním nakonec třeba spravil podrážky u bot.

 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Abraham Abraham | 3. září 2012 v 17:22 | Reagovat

Ten obrázek na konci je prefektní :D

2 Luna Benuse Luna Benuse | Web | 3. září 2012 v 20:40 | Reagovat

To vypadá lákavě! Zbožňuji elfy a všechno nadpřirozené, hlavně Legolase, takže ta fotka se mi dost líbí. :D

3 Morell Morell | Web | 5. září 2012 v 18:18 | Reagovat

[2]:
Ty taky? To mě těší.

4 Miley-graphic Miley-graphic | Web | 5. září 2012 v 20:37 | Reagovat

zvláštní neznám tento recept :DD ale mohu zkusit udělat :DD vypafá to lákavě :DD

5 Vénea Vénea | 18. února 2014 v 16:47 | Reagovat

Právě si to tisknu a už se těším až to bude hotový. K knize pán prstenů to je ideální ňamka.

6 JennM JennM | Web | 6. prosince 2014 v 18:04 | Reagovat

Zítra vyzkouším :3

7 Závislák na LotR Závislák na LotR | E-mail | 2. prosince 2015 v 10:10 | Reagovat

Ta poslední věta s tim Andúrilem to zabila. :D Upekla jsem to a bylo to přesně jako v poznámce. XD

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama